“Què ens queda de 1714?”

Al Museu de Moià, el  dissabte 14 de juny, a les 12 del migdia, es va presentar  en el marc  dels actes del Tricentenari, una nova instal·lació del projecte "Què ens queda de 1714?", que s'afegeix a les 10 que ja es poden visitar en diversos museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, promotora del projecte. 

Ganivet amb cadena. Foto: Diputació de Barcelona

 

La instal·lació del Museu de Moià, que es pot visitar fins a final d'any, porta per títol "Una mostra de la repressió borbònica a Catalunya després de la derrota de 1714".

S'hi exposen un edicte del duc de Berwick, datat del 3 d'octubre de 1714, on es prohibia la tinença d'armes, tant de foc com de tall, a tots els habitants del Principat i un ganivet  amb cadena que responia a l'obligació que van imposar els vencedors de fermar amb una cadena, a la taula del menjador de les cases el ganivet de tallar el pa que, a més, no podia tenir punta.

Edicte del duc de Berwick. Foto: Diputació de Barcelona

"Què ens queda de 1714?" és un projecte museístic que vol oferir una visió transversal dels fons dels museus a partir d'elements patrimonials originals del segle XVIII que s'hi conserven o que estan  relacionats, de manera directa o indirecta,  amb els fets de la Guerra de Successió.

Es tracta d'objectes que conviden a reflexionar entorn dels canvis esdevinguts a la societat catalana en les dècades posteriors a la victòria borbònica.

Paral·lelament, s'ha posat en marxa una pàgina web amb continguts ampliats des d'on es podrà seguir el desenvolupament del projecte: http://www.diba.cat/web/exposicio-1714.

També es convida als visitants a compartir les seves impressions a la xarxa mitjançant l'etiqueta #museuslocals1714.

Hi ha 23 museus de la XML que acullen o acolliran objectes relacionats amb el projecte que són: Museu d'Arenys de Mar, Thermalia Museu de Caldes de Montbui, Museu de Gavà, Museu de Mataró, Museu de Sant Boi de Llobregat, Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya de Vilafranca del Penedès, Museu Arxiu Tomàs Balvey. Cardedeu, Museu Palau Mercader. Cornellà de Llobregat, Museu de l'Hospitalet. L'Hospitalet de Llobregat, Museu de la Pell d'Igualada, Museu Comarcal de Manresa, Museu Municipal Vicenç Ros. Martorell, Museu Municipal de Nàutica del Masnou, Museu de Mataró, Museu Arqueològic i Paleontològic Coves del Toll. Moià, Museu del Prat. El Prat de Llobregat, Museu de Premià de Dalt, Museu d'Història de Sabadell, Museu de Sant Cugat, Consorci del Patrimoni de Sitges, Museu de l'Art de la Pell. Vic, Ca n'Amat. Viladecans, i Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Vilanova i la Geltrú.

Font: http://www.diba.cat/web/sala-de-premsa/el-diari-de-la-diputacio/-/butlleti/1689/64066?controlPanelCategory=portlet_NotasPrensa_WAR_NotaPrensaportlet

Los comentarios están cerrados.

Tweeter button Facebook button Linkedin button Delicious button Flickr button