Un estudi analitza els canvis en la fauna al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt després de l'incendi de 2003
Un equip d'investigadors ha publicat un article científic a la revista PlosONE sobre els canvis en la composició i abundància de 274 espècies animals després dels incendis de l'agost de 2003 al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
EI treball ha estat realitzat en el marc de l'estudi sobre el seguiment integral de la recolonització faunística posterior a l'incendi en aquesta zona del parc natural.
L'estudi, coordinat pel doctor Xavier Santos, del Centro de Investigação em Biodiversidade e Recursos Genéticos de la Universidade do Porto, es d'una gran transcendència ja que per primera vegada es compara al mateix temps la resposta al foc de comunitats de diverses espècies animals com ara cargols, aranyes, escarabats, formigues, saltamartins, xinxes, ocells i rèptils. Així mateix, el treball ha permès identificar quins grups són més resilients al foc i quins grups són més sensibles als canvis en l'estructura de l'hàbitat i la vegetació a causa del foc. L'estudi també ha permès analitzar algunes de les causes que poden explicar la resposta de les espècies, com seria el tipus de dieta i la seva mobilitat.
Així, entre d'altres aspectes, l'estudi demostra que les espècies omnívores són més resilients probablement a causa de la capacitat d'adaptar la seva dieta als recursos disponibles, diferents entre zones cremades i no cremades.
Sorprenentment, les espècies on la composició de fauna ha variat més són els de major mobilitat, com els ocells, i els de menor mobilitat, com els cargols. En contra de la percepció general de la ciutadania, l'estudi també demostra com el foc no és estrictament destructor de la natura, ja que l'eliminació d'algunes espècies ha permès l'aparició d'altres, en alguns casos de més elevat interès de conservació.
En l'estudi han participat investigadors i tècnics de la Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i Museu de Ciències Naturals de Barcelona, així com de la Estación Experimental de Zonas Áridas, la Fundación Centro de Estudios Ambientales del Mediterráneo (CEAM), l'Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat.
Font: http://www.diba.cat/web/sala-de-premsa/el-diari-de-la-diputacio/-/butlleti/1619/60029