Pla de prevenció d’incendis durant l’hivern al Berguedà

L'Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona ha redactat un Pla pilot d'Actuacions Especials per a la informació, vigilància i primera intervenció de prevenció d'incendis forestals, durant l'hivern els dies de vent de tramuntana, al nord del Berguedà.

Aquest Pla el va presentar ahir a Berga el diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers, acompanyat per l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Sergi Roca, i el president de la Federació d'ADF del Berguedà, Pere Farré.

L'objectiu del Pla és possibilitar l'activació d'un dispositiu en coordinació amb les ADF i els ajuntaments, els dies de més risc causat per forts vents al nord del Berguedà. Aquests forts vents són la causa que al Berguedà hi hagi més incendis a l'hivern que a l'estiu.


Foto: Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona

El nou Pla consisteix principalment en reduir el temps d'arribada dels mitjans d'extinció als possibles incendis forestals els dies de tramuntana. El dispositiu, que es posa en marxa segons les previsions meteorològiques de la zona i el risc de fortes ventades, es coordina des del centre de control de zona, ubicat al Parc de Bombers de Berga.

Aquest dispositiu preveu col·locar estratègicament quatre vehicles de primera intervenció en quatre zones de la comarca on les ADF puguni actuar en menys de 10 minuts en cas d'incendi. Aquests punts són: Castellar de N'Hug, Sant Jaume de Frontanyà, Saldes i Vallcebre.

El dispositiu està sota la direcció tècnica de l'Oficina de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona i compta amb l'aportació de personal i material de les ADF i la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà, els agents rurals, Bombers de la Generalitat, la Federació d'ADF del Berguedà i els ajuntaments i ADF de la zona (ADF Alt Berguedà, amb dos equips, ADF Sobrepuny i l'ADF La Pobla-Castellar).

Precisament, durant la presentació del Pla, el diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers, va destacar «la bona coordinació que s'ha aconseguit entre les institucions i tots els agents implicats».

Amb els mitjans actuals de què es disposa i el nou Pla, l'estimació de temps d'arribada dels equips d'extinció als incendis forestals s'aconsegueix reduir en més de 15 minuts.

El dispositiu només es posarà en marxa els dies de més risc, que es calcula que són una mitjana de 10 per hivern. El cost és de 732 euros per dia ja que, contràriament al que és habitual, els 10 voluntaris de les ADF que es desplacin a les quatre zones indicades cobraran el mateix que cobren els bombers voluntaris.

Font: www.diba.cat

Los comentarios están cerrados.

Tweeter button Facebook button Linkedin button Delicious button Flickr button