Montserrat demana ajuda a la UE per preservar la biodiversitat i prevenir incendis forestals

La Diputació de Barcelona com a coordinadora del projecte, juntament amb el Patronat de la Muntanya de Montserrat, la Fundació Catalunya Caixa, la Generalitat de Catalunya i l'Associació de Propietaris Forestals Entorns de Montserrat, s'ha acollit a la convocatòria del programa Life + de la Unió Europea presentant el projecte LIFE Montserrat per fer un Pla integrat de gestió silvopastoral.

 

LIFE Montserrat té com a objectiu la prevenció d'incendis forestals, augmentant la capacitat de resistència i estabilitat dels boscos mitjançant la creació d'àrees estratègiques que impedeixin la propagació, facilitin l'extinció i disminueixin la intensitat i l'extensió i el risc de grans incendis forestals a la muntanya de Montserrat i el seu entorn.

El projecte comptaria amb un pressupost de 3.876.446 euros, dels quals 1.911.616 euros es demanen com a contribució de la Unió Europea i tindria una durada de quatre anys, entre juliol de 2013 i juliol de 2017. La Diputació de Barcelona té previst destinar-hi un total d'1.124.690 euros (562.345 com a aportació de la UE). La resolució de la petició es coneixerà cap al mes de juny de l'any vinent.

L'àmbit geogràfic del projecte comprèn una superfície aproximada de 42.500 hectàrees predominantment forestals (64%) al voltant de la muntanya de Montserrat. Inclou els municipis del Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls, Castellfollit del Boix i Rajadell.

Una part important de l'àmbit del projecte està inclosa en la Xarxa Natura 2000 i és una zona que ha patit grans incendis forestals a causa de l'acumulació de càrrega de combustible, el canvi climàtic i la desaparició dels cultius o altres usos forestals tradicionals.

D'altra banda, LIFE Montserrat també pretén contribuir a la conservació i millora de la biodiversitat amb hàbitats i espècies d'alt valor de conservació incloses en les Directives Aus i Hàbitats. En particular, es busca contribuir a la conservació de 16 espècies amenaçades i millorar l'hàbitat de 121 espècies protegides per la legislació internacional, nacional o regional.

Foto: Ramon Soler

Per assolir aquests objectius, el projecte posarà en pràctica, avaluarà i farà difusió d'un Pla integrat de gestió silvopastoral que inclourà un pla de maneig de pastoreig i un pla de restauració forestal que abasta unes 3.000 ha com a instruments que fomenten la multifuncionalitat i els serveis de l'ecosistema. Entre les accions principals hi ha treballs forestals, la potenciació de l'associació de propietaris forestals (fins a 160 socis), la creació d'una associació de ramaders, contractes de custòdia, posada en marxa de ramats de vacum (fins a 300 caps de bestiar) per a gestió forestal i monitoratge.

Font :  Àrea de Territori i Sostenibilitat

Los comentarios están cerrados.

Tweeter button Facebook button Linkedin button Delicious button Flickr button